U kunt bij de mondhygienist terecht voor behandeling van tandvleesproblemen.
Tandvleesbehandelingen hebben als doel om problemen met uw tandvlees, zoals ontstoken tandvlees, op te lossen of te voorkomen. Helaas gaan tandvleesproblemen niet vanzelf over en zullen ze na verloop van tijd zelfs verergeren. Maak in het geval van pijnlijk of bloedend tandvlees direct een afspraak bij de tandarts voor een tandvleesbehandeling.
Symptomen tandvleesproblemen?
Wanneer u één of meer van de volgende symptomen herkent, kan er sprake zijn van tandvleesproblemen:
- Het tandvlees heeft een donkerrode kleur (gezond tandvlees is roze)
- Het tandvlees bloedt tijdens het tandenpoetsen of wanneer u iets hards eet
- U heeft tand- en/of kiespijn
- Het tandvlees is opgezwollen
- Tanden of kiezen zitten los
- Uw lymfeklieren zijn opgezwollen
- Uw kaak is opgezwollen
- U heeft een vieze smaak in uw mond en/of een slechte adem
Hoe ontstaan tandvleesproblemen?
Problemen met het tandvlees worden vrijwel altijd veroorzaakt door een slechte mondhygiëne, het ontstaan van tandplak, de vorming van tandsteen of een combinatie hiervan. Tandplak bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën die zich gedurende de dag afzetten op het gebit. Deze aanslag is goed te verwijderen door twee keer per dag de tanden te poetsen en gebruik te maken van ragers, flosdraad en/of tandenstokers. Wanneer dit echter niet (goed) gebeurt en er resten tandplak achterblijven op de tanden, verkalkt de tandplak en ontstaat er tandsteen. De bacteriën die zich op de tandsteen verzamelen irriteren het tandvlees, waardoor het ontstoken raakt.
Gingivitis
Ontstoken tandvlees wordt ook wel gingivitis genoemd. In het geval van gingivitis is de oppervlakkige rand van het tandvlees ontstoken. Gingivitis is als milde vorm van ontstoken tandvlees vrij gemakkelijk op te lossen door het tandsteen te verwijderen en het gebit goed te verzorgen. Wanneer gingivitis echter niet op tijd wordt opgemerkt en behandeld, breidt de ontsteking zich uit en ontstaat er parodontitis.
Parodontitis
Bij parodontitis worden de pockets – de smalle ruimtes tussen het tandvlees en de tanden en kiezen – steeds dieper omdat de plak en tandsteen zich hier ophoopt. Op den duur ontstaat er zoveel ruimte dat er tandplak en tandsteen kan ontstaan in de pockets, waardoor de ontsteking steeds dieper komt en uiteindelijk het kaakbot bereikt. Als er te laat wordt ingegrepen, kan het kaakbot afbreken en gaan tanden en kiezen loszitten en uitvallen.
Behandelopties:
Afhankelijk van de staat van uw tandvlees zijn er verschillende tandvleesbehandelingen mogelijk om uw tandvleesproblemen op te lossen.
Pocketstatus
Wanneer we parodontitis vermoeden, voeren we een pocketstatusonderzoek uit. Dit houdt in dat we rondom alle tanden en kiezen de diepte van de pockets meten en aanwezigheid van bloedingen, plak, en/of tandsteen noteren zodat we kunnen vaststellen hoe diep de ontsteking zit en of er sprake is van gingivitis en/of parodontitis.
Naar aanleiding van de pocketstatus wordt een gepaste behandeling voorgesteld.
Parodontiumstatus
Er kan in plaats van een pocketstatusonderzoek ook gekozen worden voor een parodontiumstatus als de mondsituatie hier aanleiding toe geeft. Dit is een uitgebreider onderzoek waarbij we rondom de tanden en kiezen de diepte van de pockets meten, de aanwezigheid van bloedingen, plak en/of tandsteen noteren. Daarnaast noteren we in welke mate wortelhalzen blootliggen of er tussen de wortels van een kies ook ontsteking aanwezig is en of er loszittende tanden en kiezen aanwezig zijn.
Reiniging van het gebit
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek stellen we een behandelplan op. Wanneer de ontsteking nog niet ver is doorgedrongen, wordt het gebit gereinigd en worden tevens tandplak en tandsteen verwijderd. Bij een diepere ontsteking kan het ook nodig zijn om een grondige reiniging van de wortels van uw tanden en kiezen uit te voeren.